Razpis za Grundtvig nagrade 2020

EAEA (European Association for the Education of Adults) vsako leto podeljuje nagrade Grundtvig, s katerimi ┼żelijo izpostaviti projekte z novimi idejami, novimi partnerstvi, novimi metodologijami in novim razumevanjem, kako lahko delujemo v izobra┼żevanju odraslih. Leto┼ínji temi sta dostop in doseg.

Izbolj┼íanje blaginje, pla─Ź, dru┼żbene vklju─Źenosti in izobra┼żevanje odraslih lahko pripomore k spodbujanju enakosti v evropski dru┼żbi. Kljub temu pa tisti, ki najpogosteje potrebujejo izobra┼żevanje odraslih do njega najmanj dostopajo. Za mnoge nizko kvalificirane odrasle izobrazba predstavlja stigma in nelagodje. Doseganje teh ljudi je klju─Źnega pomena za pove─Źanje raznolikosti in vklju─Źenosti. Programi z nizkimi pragovi za vstop lahko pomagajo ne samo pri razvoju samozavesti odraslih, ampak jim zagotovijo znanje ali kvalifikacije za razvoj kariere in pove─Źanje zaposljivosti.

Zato morajo biti ponudniki izobra┼żevanja prilagodljivi in pripravljeni prilagoditi ponudbe potrebam raznolikih potencialnih ciljnih skupin, zlasti u─Źencev iz prikraj┼íanih skupin, kot so invalidi in u─Źenci z nizko stopnjo formalne izobrazbe. Pomeni tudi upo┼ítevanje sprememb v u─Źnih programih, da bi u─Źenje postalo bolj vklju─Źujo─Źe za vse. Ta raznolikost v izobra┼żevanju odraslih je hkrati ena najve─Źjih prednosti sektorja, saj ponuja prostor in prilo┼żnost za medkulturni dialog, spodbuja vklju─Źevanje in pomaga odpravljati ovire na obmo─Źjih z mo─Źnimi kulturnimi razlikami in napetostimi. Dobre prakse iz celotne Evrope ka┼żejo, kako organizacije za izobra┼żevanje odraslih in ponudniki skrbijo, da se ima vsaka odrasla oseba prilo┼żnost u─Źiti.

Kdo lahko sodeluje

Nagradili bodo odli─Źne programe za izobra┼żevanje odraslih, ki so uspe┼íno razvili zanimive in inovativne strategije ┼íirjenja in izbolj┼íanja dostopnosti.

Kategorije se bodo letos osredoto─Źale na programe, v nasprotju z nadnacionalnimi projekti. Pod programi razumejo dolgoro─Źne pobude. Programi so lahko iz dr┼żav ─Źlanic EU in dr┼żav, ki niso ─Źlanice EU (iz Sveta Evrope).

Lokalni in regionalni programi

 • Programi z majhnim geografskim obsegom, ki so uspe┼íno razvili zanimive, inovativne in/ali u─Źinkovite na─Źine za doseganje u─Źencev in/ali izbolj┼íanje dostopnosti.

Nacionalni (ali nadnacionalni programi)

 • Programi, ki so uspe┼íno razvili zanimive, inovativne in/ali u─Źinkovite na─Źine doseganja ue─Źencev in/ali izbolj┼íali dostopnost.
 • Inovativna partnerstva, ki so se razvila z namenom izbolj┼íanja dosega in/ali dostopnosti

Upravi─Źenost

Programe lahko podpira Evropska komisija (ni pa obvezno). Lahko so (ni pa obvezno) Grundtvig projekti. Lahko so (ni pa obvezno) projekti Erasmus +.

Program ali pobuda mora potekata vsaj tri mesece. Imeti mora dokaze o rezultatih, kot so poro─Źilo, spletna stran, ali kak┼íen drug na─Źin preverjanja. Pobude/programi lahko zajemajo katerkoli relevantno temo na podro─Źju izobra┼żevanja odraslih.

Kriteriji

 • izjemna kreativnost in inovativnost ideje
 • prenos programa in rezultatov na druge regije
 • na─Źrt za izpopolnitev
 • odli─Źnost predstavitve v smislu pisanja, povzemanja in podpore s slikami
 • u─Źinkovitost programa
 • program mora jasno pokazati kako ┼żeli dose─Źi pozitiven vpliv na ┼żivljenje u─Źencev in ┼żivljenje njihovih dru┼żin, prijateljev, sodelavcev in/ali skupnosti, ali vplivati na njih ter izbolj┼íati doseg mo┼żnosti za izobra┼żevanje na njihovem obmo─Źju
 • predstavitev izjav u─Źencev in/ali izobra┼żevalcev
 • osredoto─Źenost na eno ciljno skupino (ne glede na naravo)

Kako se prijavite?

Opis svojega programa lahko pripravite v angle┼íkem, nem┼íkem ali francoskem jeziku. Prijave izpolnite v prijavnici za nagrado do 10. 4. 2020. Priloge (najve─Źja velikosti 20 mb) lahko po┼íljete z obrazcem ali pa jih po┼íljete kot e-po┼íto. ─îe imate tiskane dokumente, jih lahko po┼íljete na:
EAEA
To the attention of Ms Gina Ebner
Mundo-J
Rue de lÔÇÖIndustrie 10
1000 Bruxelles

Dodatne informacije na spletni strani. Za dodatne informacije se lahko obrnete direktno na agatha.devlin[at]eaea.org.