SLOGA z mladimi podjetniki o trajnostnih izdelkih in storitvah

Platforma SLOGA je v sklopu aktivnosti projekta Globalna odgovornost za prihodnost v petek, 26. 4. 2019 izvedla delavnico globalnega u─Źenja za mlade podjetnike, vklju─Źeni v program Ustvarjalnika. Tema delavnice je bila pravi─Źna trgovina.

Mladi podjetniki so spoznavali na─Źela pravi─Źne trgovine in dostojnega dela ter na kaj vse morajo biti pozorni pri na─Źrtovanju in uresni─Źevanju podjetne ideje, da ne bodo izkori┼í─Źali ljudi, ┼íkodovali naravi ali pretirano izkori┼í─Źali naravnih virov.

Namen delavnice globalnega u─Źenja v povezavi s podjetni┼ítvom je bil, da za─Źnejo razmi┼íljati ┼íir┼íe o vplivu njihovega izdelka/storitve oziroma o sestavnih delih, ki so za izdelavo njihovega izdelka potrebni.

Udele┼żenci so preko izkustvene aktivnosti spoznali slabosti hitre mode in alternativne na─Źine proizvodnje ÔÇô pravi─Źnotrgovinske izdelke in storitve ÔÇô ter bili pozvani, da svoje ideje oblikujejo na bolj pravi─Źnotrgovinski na─Źin. V diskusiji smo preu─Źili, kako bi lahko njihovi izdelki bili ┼íe bolj trajnostno naravnani. Mladim podjetnikom je platforma SLOGA ponudila tudi mo┼żnost individualnega svetovanja, kar so nekateri udele┼żenci delavnice ┼że izkoristili.

Vedno ve─Ź mladih v Sloveniji se vklju─Źuje v podjetni┼íke kro┼żke in aktivnosti, ki spodbujajo razvijanje podjetni┼ítva. Vendar pa tovrstne aktivnosti premalo pozornosti namenjajo globalni dimenziji in trajnostnemu razvoju. Glavni namen delavnic je, da s podporo in mentorstvom predstavnikov nevladnih organizacij, mladi pridobijo znanje in spretnosti, potrebne za spodbujanje trajnostnega na─Źina ┼żivljenja, vklju─Źno s spo┼ítovanjem ─Źlovekovih pravic, enakosti spolov, spodbujanjem kulture miru in nenasilja, dr┼żavljanstva sveta ter spo┼ítovanjem kulturne raznolikosti.

Udele┼żencem delavnice smo predstavili tudi mo┼żnost, da se njihove ideje potegujejo tudi za nagrado na izboru za naj eti─Źno idejo ob zaklju─Źku projekta.


Projekt financira Evropska mre┼ża za globalno u─Źenje ÔÇô GENE. Projekt je del programskih aktivnosti CEP, ki jih sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje.logotipi ustvarjanilnik