Junaki trajnosti v Evropskem parlamentu

V sredo, 19. februarja, je Evropski parlament gostil za─Źetek kampanje MEPs4SDGs, s katero ┼żelijo spodbuditi evropske poslance, da pri─Źnejo zagovarjati cilje trajnostnega razvoja (CTR). Ob predstavitvi je spregovorilo ve─Ź poslancev, udele┼żil pa se jo je tudi Robert Kri┼żani─Ź, direktor zavoda Povod in predsednik Sveta platforme SLOGA.

Dogodek, ki ga je gostil nem┼íki evropski poslanec Udo Bullman, je zdru┼żil poslance in civilno dru┼żbo. Med navzo─Źimi poslanci so bili Barry Andrews (Irska), Petros Kokkalis (Gr─Źija), Bert-Jan Ruissen (Nizozemska), Christel Schaldemose (Danska), Juozas Olekas (Litva), Marc Angel (Luksemburg) in Marc Tarabella (Belgija).

Nekateri navzo─Źi poslanci so dolgoletni ljubitelji CTR. ┬╗Zelo sem zaljubljen v cilje trajnostnega razvoja┬ź je priznal Angel in izrazil posebno naklonjenost CTR5 (enakost spolov) in CTR16 (mir, pravi─Źnost in mo─Źne institucije). Sam ima na svojih reverjih zna─Źko na temo CTR, vendar ga mnogi kolegi poslanci razo─Źarajo, nekateri pa za CTR ┼íe niso sli┼íali.

Civilno dru┼żbo so zastopale ┼ítevilne organizacije, vklju─Źno z EEB, SDG Watch Europe, katere ─Źlanica je tudi SLOGA, in GCAP. ┬╗Prvi─Ź imamo globalno strategijo za trajnost┬ź, je Bullman povedal ob─Źinstvu. ┬╗Komisija von der Leyenove je v ospredje politike postavila cilje trajnostnega razvoja┬ź.

┬╗Nova komisija je zelo druga─Źna od prej┼ínje, katero je zaznamovalo obdobje var─Źevanja, vse ve─Źje neenakosti in malo skrbi za okolje┬ź, je povedala Patrizia Heidegger z EEB. ┬╗Cilje trajnostnega razvoja smo postavili v ospredje. Prav. Ampak ali je to zgolj zato, da bi ugodili civilni dru┼żbi ali bodo ti vodili oblikovanje in izvajanje politik Evropske unije?┬ź.

Kljub napredku na nekaterih podro─Źjih je Evropa, tako kot cel svet, zaostala pri doseganju ciljev. Brez dvojnih prizadevanj grozi, da bo zamudila rok. To se odra┼ża na podro─Źjih, kot so vse ve─Źje neenakosti v Evropi in v tem, kako EU izva┼ża bedo v druge predele sveta.

┬╗Nimamo ve─Ź ─Źasa, ko gre za podnebne ukrepe ali globalne neenakosti┬ź, pove Ingo Ritz z GCAP. ┬╗Kot evropski poslanci imate pomembno vlogo kot ambasadorji ciljev trajnostnega razvoja in kot junaki trajnosti┬ź.

MEPs4SDGs je druga faza kampanje za ┬╗junake trajnosti┬ź, ki jo je spro┼żila EEB in njeni partnerji MESA. V imenu SDG Watch Europe je EEB poslala ─Źlanom evropskega parlamenta oglas za delovno mesto ┬╗Junaka trajnosti┬ź. EEB se je lotil tudi filmskega ustvarjanja. V lahkomiselnem animiranem filmu je panel, ki ga je navdihnil panteon starodavnih bogov, intervjuval potencialne poslance za vlogo junakov trajnostnega razvoja.

Evropski zeleni dogovor ne ┼żeli spremeniti Evrope v podnebno nevtralno celino, ampak to dose─Źi s tranzicijo, ki za seboj ne bo pustila nikogar. Zeleni dogovor zajema ┼íirok spekter politi─Źnih podro─Źij, kot so ─Źista energija, trajnostna industrija, trajnostna mobilnost, trajnostna hrana, biotska raznovrstnost in zmanj┼íanje onesna┼żenosti.

Za─Źetek kampanje je vklju─Źeval okroglo mizo o tem, kako zagotoviti, da bo trajnost vodila evropski zeleni dogovor in kak┼ína bi bila vloga Evropskega parlamenta pri oblikovanju te dinamike. ┬╗Obstaja tveganje, da bodo cilje trajnostnega razvoja zaradi hitre implementacije zelenega dogovora potisnili na stranski tir in jih odpravili┬ź, je povedala Heideggerjeva, ki je pojasnila, da nova politika ni bila zasnovana s cilji v mislih, ampak so ti pri┼íli kasneje. ┬╗Zmanj┼íanje rev┼í─Źine in neenakosti v zelenem dogovoru ni. Govoriti o pravi─Źni tranziciji ni dovolj┬ź. ┬╗Ni zelenega dogovora brez rde─Źega srca┬ź, je vztrajal Marc Angel. ┬╗Okolje in dru┼żba morata iti z roko v roki┬ź.

Udo Bullman se boji, da prora─Źun namenjen evropskemu zelenemu dogovoru ne bo zadostoval za uresni─Źitev ambicij in ciljev pobude. ┬╗Finance so slon v sobi┬ź, se je strinjala Heideggerjeva.

┬╗Nepredstavljivo je, da bi lahko re┼íili finan─Źni sistem, ne pa ekosistema┬ź, je razmi┼íljal evropski poslanec Petros Kokkalis. ┬╗Toda kjer je volja, obstaja tudi pot. Na nas je, da nadgradimo svojo igro┬ź. Kokkalis je predlagal, da bi pakt o stabilnosti in rasti, sporazum namenjen ohranjanju fiskalne discipline v evroobmo─Źju, nadomestili s paktom o podnebju, varnosti in pravi─Źnosti.

Prora─Źun EU je v tem pogledu klju─Źna bojna to─Źka. ┬╗Pomembno je zdru┼żiti na┼ía prizadevanja glede ve─Źletnega finan─Źnega okvira. Ne bi smeli ve─Ź glasovati za ve─Źletni finan─Źni okvir, ─Źe ta ne bo dosegel na┼íih potreb┬ź, je dejal Juozas Olekas.

Tu pa se ne smemo ustaviti. Prizadevati si moramo, da prepri─Źamo nacionalne vlade, da uporabijo svoje prora─Źune za doseganje ciljev. ┬╗Najve─Źja finan─Źna sredstva so v nacionalnih prestolnicah. Delovati moramo tako na nacionalni kot na evropski ravni┬ź, je poudaril Bullman. Eden od na─Źinov, kako zagotovimo, da zeleni dogovor in evropski prora─Źuni slu┼żijo CTR, je ustanavljanje zavezni┼ítev po strankarskih vrstah, so opozorili nekateri poslanci. ┬╗Danska ima ve─Źstrankarsko skupino za cilje trajnostnega razvoja, ki je bila zelo uspe┼ína┬ź, je poudarila Christel Schaldemose. ┬╗V evropskem parlamentu potrebujemo medstrankarsko podporo, sicer cilje trajnostnega razvoja ne moremo dose─Źi┬ź.

Vir: EEB