Inovativni projekti: Prigode Amande in slona

Estonska organizacija Mondo ┼że dolgo izobra┼żuje izobra┼żevalce in u─Źence ter ┼ítudente iz osnovnih ter srednjih ┼íol. Do zdaj se globalnemu u─Źenju,┬áki se osredoto─Źa na┬ápred┼íolske otroke, niso posve─Źali v veliki meri. S projektom, ki ga sofinancira Bridge 47, so se tokrat odlo─Źili za to pot.

Zamislili so si tematsko animacijo na temo globalnega u─Źenja za otroke od 5. do 7. leta, ki bo del u─Źnega gradiva. Animacija bo z umetni┼íkimi podobami zajela otro┼íko domi┼íljijo in jim pomagala razumeti zapletene ideje, kot so ─Źlovekove pravice, enakost spolov, kulturna raznolikost, podnebne spremembe in/ali pomen varstva okolja. Ugotavljajo, da je animacija zanimivo orodje, s pomo─Źjo katerega lahko otrokom la┼żje razlo┼żimo svet okoli sebe in da za─Źnejo razumeti te zapletene izzive.

Animacija bo dodatek tiskanemu u─Źnemu gradivu, ki ga sestavlja 10 tem (─Źlovekove pravice, kulturna raznolikost, izobra┼żevanje, zdravje, voda, hrana, migracije, enakost spolov, okolje in podnebne spremembe). Vsako temo spremlja kratka otro┼íka zgodba, ilustracija in priro─Źnik za u─Źitelje z aktivnostmi o tej temi. U─Źno gradivo sledi projektnemu na─Źinu u─Źenja in je zdru┼żljivo z nacionalnim u─Źnim na─Źrtom tukaj v Estoniji.

Sredstva projekta Bridge 47 bodo uporabili za izdelavo 3 minutne animacije, ki bo predstavila like in slu┼żila kot nekak┼íen “napovednik filma” za vse teme v u─Źnem gradivu. Glavna junaka animacije sta majhna deklica Amanda in njen nami┼íljeni prijatelj, slon. Amanda je iste starosti kot otroci, ki jim je animacija namenjena. Ima radoveden um in prirojen ob─Źutek za pravi─Źnost, hkrati pa je ob─Źasno lahko tudi neizku┼íena in nekoliko samosvoja. Zato se lahko u─Źenci u─Źijo iz njenih napak in dogodiv┼í─Źin ter skupaj z njo razvijejo svoje razumevanje sveta. V zgodbah sodelujejo ljudje iz razli─Źnih kultur, spoznava ┼íkodljive stereotipe in pomen spo┼ítovanja v medkulturnih interakcijah, spoznava nekatere najpomembnej┼íe okoljske izzive in majhne korake, ki jih lahko stori vsaka oseba.

Ilustracije za te zgodbe ustvarja umetnica Maari Soekov, ki ustvarja misti─Źne risbe, ki so kot nala┼í─Ź za ustvarjanje radovednosti pri majhnih otrocih. Pri digitalizaciji ilustracij sodelujejo s podjetjem BOP!

Celoten opis projekta.


Projekt Bridge 47┬ásooblikuje in izvaja 15 evropskih in globalnih organizacij civilne dru┼żbe, med njimi je tudi platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne dru┼żbe, da s pomo─Źjo globalnega u─Źenja prispeva k pravi─Źnosti in izkoreninjenju rev┼í─Źine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.