Evropska komisija vabi k podaji mnenja o neformalnem izobra┼żevanju

Evropska komisija je odprla javno posvetovanje, s katerim ┼żeli pridobiti mnenja o vrednotenju neformalnega in prilo┼żnostnega u─Źenja. Posvetovanje je namenjeno splo┼íni in strokovni javnosti, ┼íe posebej pa vsem, ki ste ┼że izkoristili katero od mo┼żnosti potrjevanja tako pridobljenih znanj┬áoziroma izku┼íenj ÔÇô kako ste pri┼íli do tega, kak┼ína podpora je bila na voljo, kak┼íen u─Źinek je to imelo na┬áva┼ío poklicno pot ali ┼żivljenje.

Zbrane informacije in stali┼í─Źa javnosti bodo Komisiji in nacionalnim organom pomagali opredeliti na─Źine za izbolj┼íanje priporo─Źila in njegovega izvajanja.

V javnem posvetovanju sodelujete tako, da izpolnite spletni vprašalnik, odprt bo do 30.oktobra 2019.

Zaradi transparentnosti pozivajo organizacije, ki sodelujejo v javnih posvetovanjih, da se vpišejo v EU register za preglednost.

“To posvetovanje je del ocene priporo─Źila o potrjevanju neformalnega in prilo┼żnostnega u─Źenja iz leta 2012, v katerem se izrecno zahteva posvetovanje z dr┼żavami ─Źlanicami in dele┼żniki. Ljudje razvijajo znanja in spretnosti zunaj izobra┼żevanja, npr. z delovnimi izku┼ínjami, prostovoljstvom ali ┼íportom. ─îe se taka znanja in spretnosti ne potrdijo (dokumentirajo, ocenijo in certificirajo s strani organa), obstaja tveganje, da ostanejo neizkori┼í─Źena. V priporo─Źilu so dr┼żave ─Źlanice pozvane, naj ljudem zagotovijo ve─Ź in bolj┼íe mo┼żnosti za potrjevanje. S posvetovanjem z dele┼żniki bomo dobili informacije in stali┼í─Źa o tem, kako dr┼żave ─Źlanice izvajajo priporo─Źilo v praksi in ali s tem ljudem dajejo ve─Ź in bolj┼íe mo┼żnosti za potrjevanje njihovih znanj in spretnosti. Komisija in nacionalni organi bodo na tej podlagi opredelili na─Źine za izbolj┼íanje priporo─Źila in njegovega izvajanja.”

Povezavo do vprašalnika najdete tukaj.

Vir: mlad.si